Welke dieren komen er voor rond het koraalrif?


De dieren rond het koraalrif
Koraalriffen zijn een van de meest complexe ecosystemen die er bestaan. Er komen ontzettend veel dieren in voor, en veel dieren zijn ook afhankelijk van het koraalrif. Hoewel koraalriffen minder dan 0,25 procent van de oceanen beslaan, is ongeveer een kwart van alle vissoorten direct afhankelijk van dit zeldzame verschijnsel. Het koraal huist duizenden soorten planten en vissen. Vissen, weekdieren, sponzen, kreeftachtigen, zeeschildpadden en zeezoogdieren vinden er hun voedsel en gebruiken het veilige en weelderige koraalrif als kraamkamer.
KoraalvissenEen informele term voor vissen die rond het koraalrif voorkomen is ‘koraalvis’ . Koraalvissen zijn veelal klein en felgekleurd, en dragen zeker bij aan de schoonheid van een koraalrif. Door hun felle kleuren zijn ze erg opvallend, wat als nadeel heeft dat ook hun vijand hen goed kan zien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld insecten zijn hun felle kleuren niet om de vijand af te schrikken, maar een waarschuwing voor hun soortgenoten dat het gebied waar zij zich in bevinden hun territorium is. Koraalvissen zijn sterk territoriaal. Sommige maken daarbij zelfs grommende of knakkende geluiden. Als ze toch gezien zijn door een vijand, schieten ze weg in de holen, spleten en gaten in de koraalformaties zoals vaak te zien is op de mooie documentaires op Animal Planet. Zo zijn ze toch beschermd. Dit is een andere functie van een koraalrif, bescherming bieden aan visjes.
Bij de koraalriffen leven zo’n 200 soorten porseleinslakken en waarschijnlijk meer dan 2000 vissoorten. Dit is ongeveer een tiende van alle bekende vissoorten op de wereld. De diversiteit is enorm, op een oppervlakte van ongeveer een voetbalveld kunnen zich meer dan 200 soorten bevinden. Om het gevaar van hun felle kleur te compenseren kunnen vissen zich in het koraal boren en zich zo verstoppen voor predators.
Voedsel voor de dieren bij het koraal
Het voedsel voor de vissen komt onder andere van predatie, maar verschillende vissen eten koralen. Bijvoorbeeld papegaaivissen knippen als het ware met hun ‘tanden’ kleine stukjes koraal af. Met hun kiezen malen ze de taaie hap fijn om bij het vlees van de koraalpoliepen te komen. Niet alleen vissen eten van het koraal, ook zeesterren kunnen grote hoeveelheden koraal eten. Zeesterren kunnen hun maag buiten hun lichaam duwen en zo overgieten ze de poliepen met verteringssappen. Daarna halen ze hun maag weer naar binnen. Zo ‘vissen’ ze als het ware net zoals vissers doen met hun net. Wat als voedsel voor de zeesterren dient is een soort koraalsoep.

20 opmerkingen:

  1. voor alle 2 je site's een kut reactie en jij bent ook kut :) XD

    BeantwoordenVerwijderen
  2. of heb je er meer kutje?<><><><><>><><>><>><><>><><>><>><>><><><>><>><><>><><>><><><>><><><>><><><>><><><>><><>><><><>><><>><><>><><><>><><>><><>><><><>><><>>>>>>>><><>><><><>

    BeantwoordenVerwijderen
  3. goede site thx had er veel thx hè
    !
    groeten luca

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat een domme site ik krijg niet eens antwoordt op mijn site

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen