Wat is het nut van koraalriffen?


Het nut van koraal

Koraalriffen zijn erg nuttig voor de wereld, en ook voor onze samenleving.
Het koraal beschermt ons op een zekere manier. Koraalriffen beschermen de kust tegen de invloed van stormen en golven. Door de wisselende diepte van de zee kunnen golven niet zo hoog worden als bij een normale kust waarbij de zeediepte tot aan de kust geleidelijk oploopt zoals bij Japan waardoor een tsunami bij de kust van Japan zich beter kan ontwikkelen dan bij de kust van Noord-Australiƫ. Dit scheelt vele mensen- en dierenlevens, en ook in economisch opzicht is het handig. Deze kustbescherming kan een hoop schade schelen.

Daarbij is het koraalrif voor meer dan honderdduizenden vissers wereldwijd een bron van inkomsten en voedsel. Door de bijzondere variatie van vissen en bijzondere organismen, de zogenaamde biodiversiteit, kunnen in de koraalriffen vissen worden gevangen die nergens anders in de wereld te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de chique kleurrijke vissen in het Chinese of Japanse restaurant op iedere straathoek, al is dat natuurlijk een minieme afzetmarkt. Daarbij is het koraal ook een schatkamer voor de farmaceutische industrie, diverse departementen van de geneeskunde gebruiken medicijnen die alleen kunnen worden bereid met stoffen uit het koraalrif. Zo vindt de oorsprong van de bestrijding van AIDS zich bijvoorbeeld in het koraal. Sommige planten en dieren bevatten waardevolle stoffen waaruit aidsremmers worden gemaakt. Zonder het koraal had dit medicijn waarschijnlijk niet bestaan.

Maar uiteraard is het ecologische nut het meest voorname. Ten eerste maakt koraal deel uit van de koolstofcyclus. Koraal kan calciumcarbonaat uit het water omzetten in koolstof. Uiteraard is dit ook verbonden met de fotosynthese. Met behulp van de CO2 die is opgelost in het water vindt in het koraal fotosynthese plaats. De glucose die hierbij vrijkomt wordt opgeslagen in het sediment van de oceaan.
Ten tweede wordt het koraal ook wel de kraamkamer van de oceaan genoemd. Veel soorten vissen trekken in de broedperiode om hun jongen te leggen bij het koraal waarin veel gaten, gleuven en holen zitten waar jonge babyvisjes zich prima kunnen verbergen voor hun jagers. Zodra de visjes groot genoeg zijn, verlaten ze het koraal en verplaatsen zich naar de open zee. Ook zij zullen als voor hen de tijd rijp is zich weer begeven naar het koraal om zich voor te planten.

1 opmerking:

  1. veel te veel tekst misschien de volgende keer iets minder tekst gebruiken, maar wel goede informatie!!!

    BeantwoordenVerwijderen