Wat voor types koraalrif zijn er?

Wij kennen het koraalrif als één soort. Maar net als dat er verschillende dierensoorten zijn, zijn er ook verschillende soorten koraalriffen. We onderscheiden drie hoofdsoorten: de kustrif (of franjerif), de barriererif en de atolrif.

Kustrif (of franjerif)
Dit soort riffen komen voornamelijk voor bij de kusten van de Rode Zee. Het rif volgt de contourlijnen van de kust en kan vaak kilometers langs zijn. De bassisstructuur van dit rif is het steenkoraal, wat vaak een ondergrond heeft van kalksteen. Naast het steenkoraal vind je daar veel ook sponzen, algen en zachte koralen. Een voorbeeld van een kustrif kun je vinden aan de kust om het eiland Bonaire heen.




Barrièrerif
Deze rif lijkt erg op een kustrif, maar bevindt zich dieper in de zee. Het rif wordt door een ondiepe stuk zee gescheiden van de kust. Hoe lang dit stuk ondiepe zee is verschilt nog al. Soms is dit maar een paar tientallen meters, waardoor het dan kan lijken op een kustrif. Andere keren is dat 65 kilometer, zoals bij het Groot Barriererif van Australië. Dit rif is het grootste levende organisme ter wereld. Het barrièrerif is volgens Darwin ooit uit een kustrif ontstaan. Doordat het vaste land (de kust) wegzakte in zee of/ en de zeespiegel langzaam steeg kwam het rif, dat bleef doorgroeien op de plaatst waar het land langzaam onder water kwam te liggen, steeds verder in de open zee te liggen.Barrièrerif ooit ontstaan uit een kustrif. Doordat het vaste land langzaam in zee wegzakte (of de zeespiegel geleidelijk steeg), en het koraal aan de zeezijde bleef doorgroeien kwam het rif steeds verder in de open zee te liggen.

Atolrif
Het atolrif is een rif in een cirkel vorm die een centrale lagune heeft. Volgens Darwin zou dit rif op de hellingen van een vulkaan zijn ontstaan. Toen deze vulkaan langzaam in zee wegzakte bleef het koraal doorgroeien.





Deze drie soorten riffen zijn degene die het meest voorkomen. Hiernaast zijn er nog een klein aantal andere riftypes.

4 opmerkingen: