Hoe wordt het koraalrif bedreigd?

De koraalriffen worden ernstig bedreigd. Dit heeft menselijke, maar ook natuurlijke bedreigingen. Laten we de bedreigingen nader bekijken.

Menselijke bedreigingen

Koraalwinning
Koraal wordt gebruikt voor de bouw. Het is makkelijker om aan koraal te komen, dan aan rotsen. Vandaar ook dat de mensen het koraal gaan winnen. Bewoners zeggen dat het koraal wel weer terug groeit. Daar hebben ze gelijk in, alleen het probleem is dat er meer wordt weg gehaald dan er terug groeit. 

Afvaldumping
De mensen dumpen hun afval in de zee. Hier onder bevindt zich vaak schadelijke materialen voor de dieren die daar leven. Denk maar aan dieren die vast komen te zitten in vislijnen, die daar door de mensen zijn gedumpt of door plastic dat op het koraal komt te liggen en er op die manier voor zorgt dat er geen zonlicht mee bij het koraal kan komen. Op deze manier sterft het koraal af.


Industriƫle verontreiniging
Olielek
Denk maar aan fabrieken die hun afval in de zee dumpen of olietankers die verongelukken. Dit alles is schadelijk voor het koraalrif.
Andere oorzaken zijn onder andere dat het koraalrif dichtslibt en radioactieve verontreiniging (denk hierbij aan kernproeven).



Natuurlijke bedreigingen

Het klimaat
Doordat het klimaat verandert stijgt de zeespiegel, komen er steeds meer tropische wervelstormen voor en wordt het water warmer. De temperatuurstijging kan door het koraalrif tegen worden gegaan. Als dit langzaam genoeg gebeurt heeft dit koraal tijd om zich te verplaatsen. Helaas is het probleem vaak dat de temperatuurstijging te snel verloopt. Door wervelstormen worden vaak delen van het koraalrif kapot gemaakt. Deze wervelstormen nemen ook toe, waardoor er ook steeds meer schade is. Een gevolg van de stijging van de zeespiegel is dat het koraalrif te ver onder water komt te liggen. Als dit gebeurt, vangt het minder zonlicht op. Dat is een probleem, aangezien het rif niet zonder dit licht kan. Tot slot heb je nog een laatste probleem. Doordat de temperatuur stijgt heb je ook last van het feit dat het water verzuurt. Dit is niet goed voor het koraal.
Bleaching
Bleaching
Het rif bestaat uit duizenden kleine koraaldiertjes. Deze koraaldiertjes leven samen met kleine algjes: de zooxanthellen. Deze algjes voorzien het koraal van voedsel en het koraal heeft daarnaast zijn kleur te danken aan de algjes. Het algje produceert voedsel door fotosynthese. Daarom kunnen koralen alleen in schoon, helder water leven, waar de algjes genoeg zonlicht krijgen. Wanneer de temperatuur of vervuiling toeneemt, slaat dat algje op hol. Hierdoor gaat het algje te veel voedingstoffen en andere stoffen produceren. Een reactie van het koraal hier op is dat hij het algje afstoot en zich terug trekt in een schijndode toestand. Het groeit niet meer en plant zich niet meer voort. Als deze toestand te lang duurt, dan sterft het koraal tenslotte af en blijft alleen het witte, dode kalkskelet over.

Predatoren
Andere natuurlijke bedreigingen zijn vissen en planten die het koraal bedreigen. Zij kunnen er voor zorgen dat het koraal zich niet verder uitbreidt of voeden zich met het koraal.






10 opmerkingen: